Tápiómenti levelezőlista archívum
  2019.09.16
 LEONIDAK archívum 
 MCSE 
 levelezőlisták 
Dátum: 2008-01-29 15:01:31
Feladó: Alnitak
Tárgy: MĹąholdak?
Heló Mindenkinek!

Amatőrként figyelem néha az eget, és mindig látni apró ,csillag fényességű , egyenletes pályán haladó pontokat. Gondolom ezek műholdak lehetnek....mi más lenne.

Tegnap amikor feladtam a a 2007 TU24 keresését, ( ti. még nem tudom használni azt a koordinátatérképet, amin olyan sok szám van :( ), felkerestem kis binokulárommal a Plaiadokat. Ekkor, 19:30kor észrevettem, hogy alatta elhalad valami amit még nem láttam: olyan volt mint a többi műhold, csak sokkal de sokkal halványabb. Ha nincs nálam látcső, szabad szemmel talán fel se tűnik.
Ami még érdekes volt benne, az az, hogy 2(!) fénypontból állt. ( Mintha egy láthatatlan rúdnak világítana az eleje és a vége.)
A két fénypont közti távolság kicsit kisebb volt mint a PÍ4 és PÍ5 Orionis közti távolság.  Ezek szép lassan elhaladtak a Bika alatt, a Rigel közelében pedig elhalványultak és eltűntek. Tehát kb DNY-D irányú mozgás. ( Amilyet én még műholdtól nem láttam. Mindig csak É-D D-É K-NY NY-K )

A kérdésem az lenne, hogy vajon mi lehetett ez? Van ilyen műhold? 
Ha van is, akkor is furcsa, mert a két fénypont között relatíve nagy távolság volt és nagyon halványak voltak, vagyis jó magasan keringhet, de akkor meg elég hatalmas műhold lehet.

Az észrevételeket köszönöm előre is!

A

PS: Lenne olyan kedves valaki és elmagyarázná, mi mit jelent a 2007 TU24 koordinátatérképen és hogy lehet belőni? :) A rektaszcenzióval és a deklinációval nagyjából tisztában vagyok. És tudom merre van É K D NY. Mondom nagyon kezdő vagyok......


      Jetzt Mails schnell in einem Vorschaufenster überfliegen. Dies und viel mehr bietet das neue Yahoo! Mail - www.yahoo.de/mail
Vissza

  

Index | Aktuális hónap (2019-09)