Tápiómenti levelezőlista archívum
  2020.06.04
 LEONIDAK archívum 
 MCSE 
 levelezőlisták 
Dátum: 2008-01-04 12:13:09
Feladó: IGAZ Antal
Tárgy: még 1 mátrai kvadransozo
Sziasztok!

Valóban remek hangulatban telt az éjszaka és a hely az adott körülményekhez képest ideális volt. Érkezéskor rögtön egy -2-es, horizonttal párhuzamos, két darabra szakadó, nyomot hagyó rajtag fogadott bennünket, számomra ez maradt a legszebb példány.

A kezdő meteorozó által levonható tanulságok közül is idekívánkozik néhány: a Krisztián által felsorolt számú ruhadarabok nagyjából rajtam is megvoltak, de az egyetlen sízokni bizony kevés volt, a lábam bakancsban is szétfagyott. Már gyűjtöm is az alapanyagot a speciális, viselőjét sellő altestként beburkolószigetelő-hüvelyhez. Jómagam szimultán vizuáltam és az exponálózsinórt a hálózsák nyílásán finoman belógatva fotóztam filmes géppel (a fiatalabbaknak: ez olyan 40 MPixeles digitális gép, ahol a szalag formájú memóriakártyát először folyadékokban kell áztatni és ezután lehet számológépbe tölteni). A gyors bepakolás eredményeképpen a helyszínre szállítmányozott 2 db dögnehéz lemerült autóakku együtt is csak egy  órát volt hajlandó táplálni az autóülésfűtés szövetből igazi amatőr módszerekkel készült objektív páramentesítő gyűrűt. Ennek eredményeképpen az
éjszaka második felében a meteorokat már egy finom jégkristály rétegen keresztül örökítettem meg miközben a fickós akku otthon pihent. A készüléssel kapcsolatban fontos még megjegyezni az előtte vagy utána alvás fontosságát: az előtte alvást elmulasztottam, mai napomat pedig félálomban dolgozás és vezetés töltötte ki, de mindent ügyesen az éjszaka síró gyerekre fogtam és mindenki sajnált.
Ezzel együtt is remek éjszaka volt, összesen legalább 100-150 halványabb-fényesebb meteort láttunk.

Igazán érdekes volt viszont a rendkívül sok nem Qadrantida rajtag. Az IMO honlapján ezt találtam:
A radiáns elhelyezkedéséből következően még az is lehet, hogy a Leo-t átszelő számos gyors meteor is innen származott (???).

Üdvözlettel,
Anti
UI: esetleges képek kicsit később...

http://www.imo.net/calendar/2008#com
Coma Berenicids (COM)

Active: December 12  January 23
Maximum: December 29 (sol = 278°)
ZHR = 5
Radiant:  = 185°  = +21°
Radiant drift: see Table 6
vinf = 65 km/s; r = 3.0
TFC:  = 180°  = +50° and  = 165°  = +20° before 3h local time
= 195°  = +10° and  = 200°  = +45° after 3h local time ( > 20° N)


      __________________________________________________________
Sent from Yahoo! Mail - a smarter inbox http://uk.mail.yahoo.com
Vissza

  

Index | Aktuális hónap (2020-06)