Tápiómenti levelezőlista archívum
  2019.10.18
 LEONIDAK archívum 
 MCSE 
 levelezőlisták 
Dátum: 2011-05-17 16:26:52
Feladó: Piriti János
Tárgy: OEM-2
Hello,

olvasom a májusi Meteorban Schmidt Zoli cikkét az OEM-2 távmérőről, és régi emlékeim jöttek elő!
Először a fényképre lettem figyelmes, hogy valami ismerős jószág ez, aztán a cikket olvasva biztossá vált:
1981-82-ben a Magyar Néphadsereg MN 6783 jelű gépesített lövészezredében szolgáltam előfelvételisként Lenti helyőrségben, egészen előkelő beosztásom volt: az egyik 120 mm-es aknavető üteg parancsnoki szakaszában voltam ún. "tüzér távmérő". Ennek keretében jónéhányszor cipeltem a hátamon a "műszert" a szakszerűen kialakított hevederekkel. Sajnos, a cikben is írottak igazak ("tokkal, vonóval 32,5 kg...)
Persze a hátrányból előnyt is lehet kovácsolni, ha az ember éppen amatőrcsillagász: 1982 nyarán pl. a várpalotai tüzérségi lőtéren rengeteg szabadidőnk volt esténként/éjszaka, és ha már úgyis nálam van ez a sajátos szerelésű binokli, hát észleljünk vele! A szereléséből adódóan persze túl magasan lévő objektumokat nem lehetett megcélozni vele, de a Hold meg a Jupiter látványa osztatlan sikert aratott a honvédek, sőt a tiszthelyettes/tiszt elvtársak között is. Meglepően jó képet adott, a Jupiteren még egy sáv is látszott a korongon, még Jupiterhold-jelenségeket is néztem volna velük, de azt már túlzásnak éreztem...

Érdekes lett volna beküldeni az akkori Meteorba, mint észlelést...  Mindenesetre a "járdacsillagászat" helyett mondhatom, hogy "lőtércsillagászatot" folytattam :)

Köszi a cikket!

Pir
Vissza

  

Index | Aktuális hónap (2019-10)