Tápiómenti levelezőlista archívum
  2020.06.01
 LEONIDAK archívum 
 MCSE 
 levelezőlisták 
Dátum: 2010-02-15 13:09:14
Feladó: Keszthelyi Sándor
Tárgy: Magyar Csillagászati Épületek
Ki tudja az itt említett honlapok meddig maradnak meg? A mi archívumunk céljainak idézzük ide a kiállítás ismertetőit:

1./ A Múlt kor történelmi portál:

Csillagdák és obszervatóriumok
2010. február 15. 11:16 MTI

Magyar csillagászati épületek címmel nyílik kiállítás a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában.

"2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve volt, ennek kapcsán kívánjuk bemutatni száznál több felvétel tükrében, hogy milyen magyarországi csillagvizsgálók épültek" - mondta Szász Mária építész, a tárlat szervezője. Ismertetése szerint a kiállítás anyagát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két frissen diplomázott építészével - Francsics Lászlóval és Bisztrai Júliával állították össze. A fiatal szakemberek helyszíni fotózásokat végeztek, régi anyagokat gyűjtöttek, a szakmai felügyeletet pedig a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) vállalta fel.

A hazai több évszázados csillagászati tevékenységnek a tudományos eredmények mellett "építészeti lenyomata" is van. A csillagászati épületek nem csupán funkciójukat tekintve érdekesek, hanem megjelenésük, formaképzésük és helyszínük is különleges. Építészeti szempontból igazi ritkaságnak számítanak - hangoztatta.

A bemutatott épületek különböző évszázadokból és az ország legkülönfélébb földrajzi helyeiről származnak. Mivel a megfelelő kilátás, a tiszta égbolt meghatározó követelmény volt, ezért a csillagvizsgálók telepítése is ehhez igazodott. Van távcső Gyulán a víztorony tetején, az egri líceum tornyában, az ország legmagasabb hegységében és még többemeletes panelház tetején is. Ám a csillagászat épületei nem merülnek ki csupán a távcsöves megfigyeléseknek helyet adó jellegzetesen kupolás obszervatóriumokban. Ide tartozik a Budapesti Planetárium, az igazi kuriózumnak számító szombathelyi műholdmegfigyelő állomás, és építészeti szempontból az egyik legjelentősebb az MTA piszkés-tetői megfigyelőállomásának főépülete.

Szász Mária kiemelte, hogy a tárlat anyagában még a magán-csillagvizsgálók is szerepelnek, de helyet kapott a lebontott Pécsi Planetárium is. "Bemutatjuk az építkezésről készült képeket, ahogy a bontásáról is. Megpróbáltuk felvillantani, hogy a csillagászati épületek hogy néznek ki Magyarországon. Közöttük vannak építészetileg igényes, nagyon szép épületek.  Építész számára különleges témát jelent" - hangsúlyozta Szász Mária.

A kiállítás a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában. (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) február 19-ig látogatható. Hétfőn derült idő esetén távcsöves bemutatót tart az MCSE a megnyitó résztvevői számára.

2./ A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 honlap:

Magyar csillagászati épületek
Szerző: MCSE-IYA2009 | 2010. február 08. hétfő 14:28
Magyar csillagászati épületek címmel nyílik kiállítás a Magyar Építőművészek Szövetségében, a Kós Károly teremben.
Időpont és helyszín:  február 15 -19.
Megnyitó: február 15. 18 óra
Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetségének székháza, Kós Károly terem,
1088 Budapest, Ötpacsita utca 2.

A hazai több évszázados csillagászattal kapcsolatos tevékenységnek tudományos eredményei mellett építészeti lenyomata is van. A csillagászati épületek nem csupán funkciójukat tekintve érdekesek, hanem megjelenésük, formaképzésük és helyszínük is különleges. Építészeti szempontból igazi ritkaságnak számítanak. A bemutatott épületek különböző évszázadokból és az ország legkülönfélébb földrajzi helyeiről származnak. Mivel a megfelelő kilátás, a tiszta égbolt meghatározó követelmény volt, ezért a csillagvizsgálók telepítése is ehhez igazodott. Van távcső Gyulán a víztorony tetején, az egri líceum tornyában, az ország legmagasabb hegységében és még többemeletes panelház tetején is. Ám a csillagászat épületei nem merülnek ki csupán a távcsöves megfigyeléseknek helyet adó jellegzetesen kupolás obszervatóriumokban. Ide tartozik a Budapesti Planetárium, az igazi kuriózumnak számító szombathelyi műholdmegfigyelő állomás, és építészeti szempontból az egyik legjelentősebb az MTA piszkés-tetői megfigyelőállomásának főépülete.

A kiállítás A Csillagászat Nemzetközi Évéhez kapcsolódik.

3./ A Magyar Építőművészek Szövetsége honlapja:

Magyar Csillagászati Épületek
2010.02.05 - Hírek / Belföldi hírek

2010. február 15-én 18.00 órakor nyílik a Magyar Építőművészek Szövetségének Kós Károly termében a Magyar Csillagászati Épületek c. kiállítás.

A kiállítás megtekinthető: 2010. február 15-19.

Minden kedves Érdeklődőt szerettel várunk!

Szerző: Fazekas Katalin Melinda

A kijelölést, másolást, beillesztést végezte:
Keszthelyi Sándor (Köszö)

Pécsi Tudományegyetem
„Magyarország első egyeteme”
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!
Vissza

  

Index | Aktuális hónap (2020-06)